Apie arboristų profesinį tobulėjimą

Neseniai nenustygstantis vietoje, žinių ištroškęs Lietuvos arboristų asociacijos (LARA) narys Arnas Švelnikas vėl pakėlė kartelę savo arboristikos tobulėjimo kelyje – sėkmingai išlaikė Tarptautinės arboristikos draugijos medžių rizikos vertinimo (ISA TRAQ – Tree risk assessment qualification) egzaminą ir tapo antruoju Lietuvoje turinčiu šią kvalifikaciją. Pakalbinome Arną apie visa tai, tačiau pirmiausia trumpai, kas ta ISA ir ką ji turi bendro su LARA.

Tarptautinė arboristikos draugija, plačiau žinoma kaip ISA (International society of arboriculture) – tai pasaulyje pripažįstama organizacija, įkurta skatinti profesionalią medžių priežiūrą. ISA vienija daugiau nei 24 tūkst. narių visame pasaulyje ir teikia įvairias sertifikacijas, siekdama pagrindinių savo tikslų: užtikrinti, kad pasaulyje daugėtų profesionalių, sertifikuotų arboristų, mokančių saugiai ir tinkamai prižiūrėti medžius, ir kad vartotojai bei valstybinės institucijos medžių priežiūros klausimais konsultuotųsi ir kviestųsi atlikti darbus profesionalius arboristus. Lietuvos arboristų asociacija yra asocijuota ISA narė nuo 2000 m.

Medžių rizikos vertinimo kvalifikacija (ISA TRAQ) užtikrina, kad ją turintis arboristas išmano medžių rizikos vertinimo pagrindus, supranta pažangių diagnostikos metodų, skirtų įvertinti medžių riziką, principus, taip pat žino būdus, kaip rinkti ir analizuoti informaciją, reikalingą medžių rizikai įvertinti bei gali priimti pagrįstus sprendimus ir teikti rekomendacijas, kaip sumažinti nustatytą riziką. Daugiau apie ISA TRAQ ir kitas ISA teikiamas sertifikacijas galima pasiskaityti čia: https://www.isa-arbor.com/Credentials/Which-Credential-is-Right-for-You

O dabar žodis Arnui.

Esi pirmasis Lietuvoje įgijęs ISA sertifikaciją, o dabar ir medžių rizikos vertintojo (ISA TRAQ) kvalifikaciją. Papasakok, kas yra ši kvalifikacija ir kodėl nusprendei ją įgyti.

Arnas: ISA yra ilgametes tradicijas ir milžinišką žinių bagažą turinti bendruomenė. Tapti jos dalimi yra didžiulis įvertinimas visų pastangų, kurias įdėjau į arboristo darbą. Ši kvalifikacija parodo, kad atitinku aukščiausius tarptautinės arboristų bendruomenės keliamus reikalavimus. Man buvimas ISA nariu yra ne tik garbė, bet ir būdas gilinti savo žinias ir mokytis iš geriausių arboristikos srities profesionalų.

Ar reikia Lietuvoje specialistų su tarptautinėmis sertifikacijomis? Kokią naudą tai gali atnešti šaliai, jos žmonėms, gamtai? 

Arnas: Kadangi Lietuvoje esu baigęs kraštovaizdžio projektavimo studijas, suprantu, jog be tarptautinės patirties bei žinių gilinimo nebus progreso. Dėl to manau, kad tarptautinės kvalifikacijos į Lietuvą atneš standartus ir praktikas, kurios jau yra patikrintos ir veikiančios. Tokiu būdu apgyvendintose vietose medžiai ir želdynai atliks ne vien dekoracijų funkciją, bet ir saugos gyventojus nuo oro taršos, perkaitimo, vandens pertekliaus, vėjų.

Kuo apskritai patraukė arboristo specialybė?

Arnas: Dar studijų metais supratau, kad mano kryptis yra būtent medžių priežiūra – taip atradau arboristiką. Pabandžiau ir supratau, kad arboristo specialybė yra būtent man. Po sėkmingai baigtų studijų pasinėriau į praktinį arboristikos mokymąsi bei įgūdžių tobulinimą.

Kokie planai ateičiai?

Arnas: Esu tikras, jog ši sritis yra ta, kurioje noriu tobulėti, dėl to tikiu, kad šie sertifikatai nėra paskutiniai mano karjeroje.

Linkime sėkmės Arnui ir tikimės, kad Lietuvoje profesionalūs arboristai taps pagrindiniais medžių prižiūrėtojais!